Стотици или дори хиляди камиони, автомобили и цистерни, които не отговарят

...
Стотици или дори хиляди камиони, автомобили и цистерни, които не отговарят
Коментари Харесай

Псевдолаборатории обявяват камиони и цистерни у нас за технически изправни?

Стотици или даже хиляди камиони, коли и цистерни, които не дават отговор на условията, са получили одобрение от пътнотранспортна лаборатория за сертификация и са оповестени за механически изправни. Това обявиха на конференция в Българска телеграфна агенция представители на лабораторията „ Технотест ” АД.

По техни данни в България има шест технически служби. Три от тях са представителства на немски компании. От останалите три, едната е с стеснен лиценз за тестване.

„ В България има две упълномощени лаборатории – „ Технотест ” и " Тиат " АД от Шумен, третата е с мижав обсег на акредитация – могат да мерят с ролетка ”, сподели Евгени Мицов, инженер-механик в „ Технотест ” АД.

Лабораториите получават документ от българската работа за акредитация към Министерството на стопанската система, която може да провежда изпитания и да сертифицира лабораториите. Те пък получават документ и могат да работят единствено в границите на този документ.

Трите механически лаборатории с акредитация от Германия имат право да правят механически инспекции единствено там, където са упълномощени. Техни представители обаче стартират да издават протоколи и в България, настояват от „ Технотест ”. По думите на Мицов тези компании са „ Декра ”, ГТУ и „ Тювна ”.

„ От компания „ Декра ” 7 години вършат инспекции на пътнотранспортни средства на пл. „ Св. Неделя ”, ет. 6. Втората и третата компания имат офиси на 3-ия етаж – на бул. „ Витоша ” и на „ Жолио Кюри ”. Може да си визиите по какъв начин се качва една комбинация, влекач с полуремарке или цистерна до третия или шестия етаж, за да бъде изпитана ”, поясни Мицов.

Според представителите на лабораторията главният проблем е, че тези протоколи, " писани на коляно ", са признавани от " Автомобилна администрация ". „ Това е рисково. Защо продължава тази скица? ”, попита инж. Ангел Бацоев.

Мицов пък посочи, че доста от камионите и колите, които не са приети за постоянни в тяхната лаборатория, са получили утвърждение във въпросните три немски лаборатории. По документи се води, че те са отишли в Германия, с цел да бъдат тествани против сумата от 300 лева. 

„ Схемата е обикновена: пишат се едни документи, бият се едни печати и се пускат по документи рискови транспортни средства ”, добави Евгени Мицов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР